Őket ajánljuk

 

Az angolszász demokráciákban régebb óta megfigyelhető az, hogy független szakértői intézetek tanáccsal látják el a mindenkori kormányokat és az állampolgárokat. Ennek hátterében az áll, hogy a kormányok viszonylag magas összegeket kezdtek el áldozni a gazdasági működést megfigyelő adatbázisok létrehozására. Ilyen adatok birtokában tudnak működni az elemzőintézeket. A függetlenségük fenntartása végett ezeket az intézeteket nem a kormányok tartják el, hanem a választók (köztük magánszemélyek és vállalatok vegyesen) adományai. Egyetlen európai ellenpéldája a független költségvetési elemzésnek a holland Center for Planning Bureau (CPB), amely annak ellenére, hogy hivatalos állami szerv, az egyik legelismertebb ellenőrző intézménye a holland politikai pártok költségvetéssel kapcsolatos döntéseinek. 

 

 

International Budget Partnership - Az IBP 1997 óta végzi tevékenységét a költségvetési átláthatóság javítása, a közpénzügyek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében. Nekik köszönhető az Open Budget Index, amely a világ több mint 100 országában méri fel a költségvetési átláthatóság állapotát. A kétévente készülő felmérés kiegészítéseként pedig útjára indította az Open Budget Tracker-t, amely már havi szinten mutatja milyen erőfeszítéseket tesznek a kormányok a költségvetési információk közzétételében.

Center on Budget and Policy Priorities - 1981-ben alapított amerikai elemző műhely, amely a fiskális szabályozások és közpolitikai programoknak az alacsony vagy közepes jövedelmű családokra és egyénekre gyakorolt hatását elemzi.  

Institute for Fiscal Studies - 1969-ben alapított angol intézet. A létrehozása körüli történet szerint négy pénzügyi szférában dolgozó magánember hozta létre az elemzőközpontot, mert fel voltak háborodva azon, amilyen eljárás szerint az akkori angol kormány törvénnyé emelte az 1965-ös "Finance Act"-et.   

Cato Institute - 1977 óta működő amerikai közpolitikai elemző intézet és "think thank".  

Peterson Institute for International Economics  

Central Planning Bureau (Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis) - 1945-ben létrehozott gazdasági elemző intézet, amelyet a Nobel-díjas Jan Tinbergen elnökölt az első tíz évben. Nevével ellentétben nem végez gazdasági tervezést, a már meglévő költségvetési terveket elemzi. 

Brookings Institute - 1916-ban alapított amerikai non-profit közpolitikai elemző intézet, a legnagyobb presztízsű intézetek egyike.

Transparency International Magyarország

Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet - 2008-ban, fiatal elméleti szakemberek által alapított szakértői műhely. 

Költségvetési Tanács 2009-2010 honlapja - A 2009-ben létrehozott KT szervezetében dolgozó elemzői központ célja és munkássága megegyezett az itt felsorolt intézetekével, azonban 2010-ben feloszlatták az elemzői csapatát. 

Mit választunk? - A projekt a 2014-es országgyűlési választásokon induló pártok programjaiban szereplő ígéretek árazásáról és ezen ígéretek transzparencia szempontjából való értékeléséről szól. A projekt a Költségvetési Felelősségi Intézet és a Transparency International Magyarország együttműködése a választások idejére.  

 

 

KÖVESSEN MINKET


ADOMÁNY

Adományukat a PayPal-on keresztül erre a gombra kattintva tudják elküldeni:


KERESÉS A WEBOLDALON

AKTUÁLIS ELEMZÉS