KÖLTSÉGVETÉSI FELELŐSSÉGI INTÉZET BUDAPEST


Magyarország költségvetési politikáját 20 éve kiszámíthatatlanság jellemzi. Újabb és újabb ciklusokban, az állam először a fenntarthatóság szintjét messze túllépve költekezik, majd az összeomlás előtti utolsó pillanatban kényszerű és nagyarányú megszorításra kényszerül. A felelőtlenül laza költségvetési politika időszakában szétosztott források fedezetét a kényszerű megszorítások idején jól teljesítők fizetik meg.

A költségvetés átláthatósága olyan, mint a közvilágítás: mindenki számára hasznos. Közkincs, amibe mindenkinek megéri befektetni, mert mindenki nyer általa. A kiszámítható költségvetési politika megerősíti a közbizalmat, így a demokráciát, csökkenti a hazánkban befektetők bizonytalanságát, és ezért az általuk elvárt kockázati felárakat, így növeli a vállalatok hatékonyságát.

Az átláthatóságot meg kell teremteni. Más országokban sorra jönnek létre a független költségvetési elemző- és tanácsadó intézmények. Hazánkban 2009-ben jött létre a Magyar Köztársaság Költségvetési Tanácsa. A Tanács és költségvetési szervként működő elemzési központja bebizonyította, hogy egy független, pártsemleges szervezet munkája alkalmas a költségvetési átláthatóság és kiszámíthatóság megteremtésére, ezért erre a szerepre az elemzési központ 2010. végi megszűnését követően különösen szükség van.

Ennek érdekében hoztuk létre civil kezdeményezésként a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest nonprofit elemző központot. Küldetésünk, hogy Magyarországon is meghonosodjék az átlátható, szakmai érveken és tényeken alapuló döntéshozatal. Az Intézet célja az állampolgárok és általában a magánszektor pártatlan tájékoztatása a gazdasági folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések várható költségvetési hatásairól. A politikai viták a döntési lehetőségekről szóljanak, a különféle döntések várható hatásainak kiszámítása pedig legyen a szakértők feladata. Csak így biztosítható, hogy a mindenkori politikai szereplők megalapozott, végrehajtható és fenntartható döntéseket hozhassanak, a gazdasági szereplők pedig biztonsággal alapozhassák világos kormányzati stratégiára saját terveiket.

KÖVESSEN MINKET


ADOMÁNY

Adományukat a PayPal-on keresztül erre a gombra kattintva tudják elküldeni:


KERESÉS A WEBOLDALON

AKTUÁLIS ELEMZÉS